Μύθοι για το χρώμα

 

Υπάρχουν διάφορες παρανοήσεις που αφορούν την επιλογή της απόχρωσης για το βάψιμο ενός χώρου και τις οποίες έχουμε αποδεχθεί ως σωστές ενώ στην πραγματικότητα είναι μύθοι!

Το ταβάνι βάφεται πάντα λευκό.
myth1Έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα να χρωματίζουμε το ταβάνι λευκό. Η συνήθεια αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το λευκό χρώμα αντανακλά πολύ μεγάλη ποσότητα φωτός ‘’έλκοντας’’ τα μάτια μας επάνω του. Όμως το ίδιο περίπου θα συμβεί αν χρωματίσουμε το ταβάνι με μια ανοιχτή (pal) απόχρωση. Αν αντιστρέψουμε τώρα τα πράγματα και χρωματίσουμε το ταβάνι με μια σκούρα απόχρωση, ενώ τους τοίχους με μια ανοιχτή (pal), τότε τα μάτια μας θα κατευθυνθούν στην ανοιχτόχρωμη απόχρωση των τοίχων ή επίπλων ή αξεσουάρ του χώρου, λόγω της προαναφερθείσης αντανάκλασης φωτός.


Τα γύψινα πρέπει πάντοτε να βάφονται λευκά.
myth2Πράγματι το λευκό βαμμένο γύψινο ταιριάζει γενικά με όλες τις αποχρώσεις του σπιτιού. Ωστόσο επειδή τα γύψινα διατρέχουν όλο το σπίτι, θα μπορούσαν να χρωματιστούν σε πιο ανοιχτές ή πιο σκούρες αποχρώσεις έναντι των τοίχων, προσδίδοντας έτσι νέες διαστάσεις στο χώρο.


Οι σκούρες αποχρώσεις κάνουν το χώρο να φαίνεται μικρότερος.
myth3Στη πραγματικότητα, η αντίθεση των αποχρώσεων και όχι οι αποχρώσεις αυτές καθαυτές κάνουν το χώρο να δείχνει μικρότερος. Αυτό συμβαίνει διότι το μάτι ‘’ ταξιδεύει’’ μέσα σ’ ένα δωμάτιο για να εστιάσει σε διάφορα αντικείμενα του χώρου, και όντως εστιάζει στα σκούρα. Μονοχρωματικοί συνδυασμοί κάθε απόχρωσης (ανοιχτής ή σκούρας) δημιουργούν την ψευδαίσθηση ( εξαλείφοντας την αντίθεση των αποχρώσεων) του ανοικτού χώρου. Αν και οι συνδυασμοί αυτοί είναι όντως κομψοί, εν τούτοις δεν θα έχουν το έντονο διακοσμητικό αποτέλεσμα που θα είχαν οι σκούρες αποχρώσεις. Επίσης ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν, είναι και ο φυσικός φωτισμός του εν λόγω χώρου, καθώς και οι διαστάσεις του.


Μόνο κάποιες αποχρώσεις ταιριάζουν μεταξύ τους
myth4Όλες οι αποχρώσεις μπορούν να συνδυασθούν, με τη διαφορά ότι οι συνδυασμοί εξαρτώνται από το προσωπικό μας γούστο και τον χώρο όπου θα εφαρμοστούν. Ένα πολύχρωμο ύφασμα ( τραπεζομάντηλο, ύφασμα καναπέ, κουρτίνας κλπ) συχνά μας βοηθά στην επιλογή συνδυασμού αποχρώσεων.


Οι αποχρώσεις του χώρου πρέπει πάντα να είναι απόλυτα ίδιες με αυτές των επίπλων.
myth5Από τη στιγμή που επιλέξετε αποχρώσεις στον ίδιο τόνο με των επίπλων σας δεν χρειάζεται να ψάξετε για αποχρώσεις που θα ταιριάζουν απόλυτα με αυτά. Άλλωστε αυτό είναι πολύ δύσκολο. Διαλέξτε αποχρώσεις πιο ανοιχτές ή πιο σκούρες απ’ αυτές των επίπλων σας και θα δημιουργήσετε ένα πανέμορφο χρωματικό σύνολο.


Οι ροζ αποχρώσεις είναι για τα κορίτσια, ενώ οι μπλε είναι για τα αγόρια.
myth6Τα ανωτέρω είναι απαρχαιωμένες ιδέες οι οποίες δεν ισχύουν σήμερα. Τα σημερινά παιδικά δωμάτια δείχνουν χαρούμενα, δημιουργικά, ζεστά, εφόσον έχουν χρησιμοποιηθεί αντίστοιχες προς τούτο αποχρώσεις αλλά και θεματολόγια από την φύση, τον παιδότοπο, το τσίρκο, το ζωολογικό κήπο κλπ.

Σ' ένα χώρο θα πρέπει να υπάρχουν μόνο τρεις χρωματικοί συνδυασμοί.
myth7Οι μυριάδες των χρωματικών συνδυασμών στα υφάσματα και οι απεριόριστες τεχνοτροπίες που έχουμε στην διάθεσή μας, δίνουν την δυνατότητα ν' ανατρέψουμε αυτόν τον κανόνα, εφόσον βέβαια το τελικό αποτέλεσμα στο χώρο δεν είναι πολύ "βαρύ" ή "κουραστικό" στο μάτι. Φτιάχνοντας υπό κλίμακα ένα προσχέδιο του χώρου για το πώς θα βαφεί και θα διακοσμηθεί, θα μας βοηθήσει ν' αποφασίσουμε στην επιλογή αποχρώσεων και τεχνοτροπιών που θα εφαρμοστούν στον χώρο.

Βάφουμε πίσω και γύρω από τον καναπέ, βασιζόμενοι πάντα στην απόχρωσή του.
myth8Επειδή ο καναπές είναι συνήθως το πιο ακριβό έπιπλο ενός σαλονιού, αποτελεί συνήθως και τον πιο αποφασιστικό παράγοντα στην επιλογή της απόχρωσης του χώρου. Αν όμως καλύψουμε τον καναπέ με ένα κάλυμμα ή ριχτάρι τα οποία θα έχουν ουδέτερες αποχρώσεις τότε αποδεσμευόμαστε από τον πιο πάνω περιορισμό κι έτσι μπορούμε να αλλάξουμε την απόχρωση των τοίχων όσο συχνά θέλουμε.


Κάποιες αποχρώσεις είναι "ταμπού".
myth9Αποχρώσεις οι οποίες θεωρούνται ταμπού είναι το μαύρο, το σκούρο καφέ, το κατακόκκινο κλπ. Αυτές όμως οι αποχρώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά εάν αποτελέσουν μέρος κάποιου χρωματικού συνδυασμού, προδίδοντας έτσι έντονο αποτέλεσμα, στο χώρο που θα εφαρμοστούν. Το μαύρο, το κόκκινο και το άσπρο σχηματίζουν έναν εξαίσιο σύγχρονο συνδυασμό ειδικά στις κουζίνες ή στα μπάνια.


Συνέχεια του χρώματος σε διαδοχικούς χώρους σημαίνει ίδια απόχρωση σε όλους.
myth10Διαδοχικοί χώροι βαμμένοι στην ίδια απόχρωση δείχνουν ένα ενιαίο σύνολο, δείχνουν το ίδιο "πράγμα". Αν όμως βαφούν σε χρωματικούς συνδυασμούς, τότε ούτε την συνέχειά τους χάνουν αλλά θα έχουν και ένα πανέμορφο αισθητικό αποτέλεσμα το οποίο ξεφεύγει από το συνηθισμένο.

Last modified onΠέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 01:00

Log In

Ξεχάσατε τον κωδικό σας; / Ξεχάσατε το όνομα χρήστη;