Logo
Print this page

Η επιλογή κουρτινών είναι αρκετά δύσκολη

και πριν κάνετε την επιλογή σας πρέπει να ξέρετε κάποια πράγματα.

Τι πρέπει να προσέξετε την ώρα της επιλογής τους, ποια είδη κουρτινών υπάρχουν και ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους.

Δεν είναι απλό να διαλέξετε τις κατάλληλες για το χώρο σας, με τόσα υφάσματα, χρώματα και σχέδια που κυκλοφορούν στην αγορά. Η επιλογή σας θα πρέπει να ταιριάζει με το ύφος της διακόσμησης που έχει το δωμάτιο που θέλετε να «ντύσετε», να την αντέχετε οικονομικά και -το κυριότερο- να είναι πρακτική και λειτουργική.

curtain4
Πολλοί είναι αυτοί που αναλόγως με την εποχή επιλέγουν και τις κουρτίνες, κυρίως το χρώμα, το υλικό, αλλά και την ύφανσή τους.

Τις εποχές που ο ήλιος κυριαρχεί στον ουρανό μπορούμε να επιλέξουμε κουρτίνες ανοιχτόχρωμες και με αραιά ύφανση. Έτσι, ώστε οι ακτίνες του ήλιου να μπαίνουν με ευκολία στους χώρους του σπιτιού μας.

Πριν ξεκινήσετε, αποφασίστε για τον ρόλο που θέλετε να παίξει κάθε κουρτίνα, ανάλογα με το σημείο που θα τοποθετηθεί.

curtain3
Το θετικό στην αναζήτηση της κατάλληλης κουρτίνας για ένα χώρο έγκειται στη δυνατότητα  να επιλέγουμε μέσα από χιλιάδες είδη...


Κάθε άνθρωπος έχει το δικό γούστο, το δικό του στυλ και αυτό αντικατοπτρίζεται και στο πώς θα ήθελε να είναι οι κουρτίνες του σπιτιού του.

Αυτό που αρέσει σε κάποιους, δεν αρέσει απαραίτητα σε όλους και για το λόγο αυτό η δυνατότητα να επιλέξουμε τις κουρτίνες που θέλουμε μέσα από μια τεράστια ποικιλία εγγυάται και την πραγματοποίηση της κάθε μας διακοσμητικής φαντασίωσης!
curtain5
Αυτό που πρέπει να αναζητήσετε είναι το ύφος/στυλ του σπιτιού σας, οι τόνοι χρώματος των τοίχων σας, τα υλικά για τα παράθυρα και για τα έπιπλα, όλοι αυτοί οι παράγοντες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη χωρίς όμως να γίνονται οι κανόνες..Για παράδειγμα, στο καθιστικό εξετάστε τις κουρτίνες, τα μαξιλάρια, τον καναπέ και το χαλί, στο μπάνιο την κουρτίνα του μπάνιου και τα πλακάκια, στην κουζίνα τα ντουλάπια και τα διάφορα αξεσουάρ.Υπάρχουν διάφορα είδη κουρτινών, από χοντρό ή λεπτό ύφασμα, με κρίκους, με τιράντες, ρολοκουρτίνες , τύπου roman, panel, στόρια ξύλινα & μεταλλικά.
Όσον αφορά τα υφάσματα, σας αναφέρω παρακάτω μερικά παραδείγματα.

Βαμβακερό
Είναι οικονομικό, ανθεκτικό, απορροφά μέχρι 20% υγρασία χωρίς να δίνει την αίσθηση ότι είναι υγρό, ράβεται εύκολα, δεν «μπαίνει» σημαντικά στο πλύσιμο και, όταν περιέχει και συνθετικό, δεν ξεθωριάζει. Χρησιμοποιείται όλες τις εποχές του χρόνου.

Λινό
Είναι πιο ανθεκτικό από το βαμβακερό, δεν είναι ελαστικό, τσαλακώνεται εύκολα και οι ίνες του μπορούν να υφανθούν μαζί με βαμβάκι, μετάξι ή συνθετικό. Η επιφάνειά του είναι αδρή και δροσερή. Χρησιμοποιείται κυρίως το καλοκαίρι για κουρτίνες και περσίδες.

Λινάτσα
Κατασκευάζεται από λινάρι ή από το φυτό γιούτα και χρησιμοποιείται για την παραγωγή σάκων, σχοινιού, υφασμάτων συσκευασίας, επιπλώσεων και καλοκαιρινών κουρτινών. Είναι φθηνό και πολύ ανθεκτικό ύφασμα. Χρησιμοποιείται το καλοκαίρι.

Μεταξωτό
Το φυσικό μετάξι παράγεται από το κουκούλι του μεταξοσκώληκα. Είναι ένα πολυτελές ύφασμα με απαλή υφή, λάμψη και υψηλή τιμή. Το φυσικό μεταξωτό είναι ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, γι’ αυτό και οι κουρτίνες από αυτό το υλικό χρησιμοποιούνται όλες τις εποχές του χρόνου. Αν ψάχνετε για μια αισθητικά παραπλήσια αλλά πιο οικονομική λύση, επιλέξτε συνθετικό μετάξι.

Βελούδο
Το καλύτερο είναι το 100% βαμβακερό βελούδο. Έχει πολύ απαλή υφή, «πέφτει» τέλεια και προσφέρει άριστη μόνωση από το κρύο και το φως, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για χειμωνιάτικες κουρτίνες.

Σενίλ
Το «βελούδο των φτωχών» φτιάχνεται από βαμβάκι, πολυεστέρα και βισκόζη. Χρησιμοποιείται χειμώνα-καλοκαίρι.

Μάλλινο
Ύφασμα μαλακό, ελαστικό, που δεν τσαλακώνεται εύκολα, έχει καλές θερμομονωτικές ιδιότητες, καίγεται δύσκολα και μπορεί να απορροφήσει μέχρι 40% υγρασία χωρίς να δίνει την αίσθηση ότι είναι υγρό. Οι μάλλινες κουρ¬τίνες με διάφορες προσμείξεις παρέχουν καλή θερμομόνωση και χρησιμοποιούνται το χειμώνα.

Rayon
Πολύ μαλακό, χυτό συνθετικό ύφασμα, που έχει το πλεονέκτημα ότι είναι εύκολο στο ράψιμο. Χρησιμοποιείται για λεπτές κουρτίνες χειμώνα-καλοκαίρι.


 

 

Designed by Dimages