Ένας χώρος δεν είναι ποτέ μικρός

όταν επιλέγετε τα κατάλληλα έπιπλα και τα αντικείμενα τοποθετούνται με σωστό και έξυπνο τρόπο.
Παρόλο που δεν μπορείτε να μεγαλώσετε το χώρο σας, μπορείτε να τον κάνετε να φαίνεται μεγαλύτερος.
Διαβάστε παρακάτω μερικές εύκολες ιδέες.


Χρώμα

light-room1

Τα φωτεινά και ανοιχτόχρωμα χρώματα στους τοίχους, επιτρέπουν την αντανάκλαση του φωτός και μεγαλώνουν το χώρο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ζήσετε σ’ ένα σπίτι με άσπρους τοίχους. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα των φωτεινών παστέλ χρωμάτων διαθέσιμο στα χρωματοπωλεία, όπως ανοικτό πράσινο ή μπεζ ή γαλάζιο κ.λ.π.
Μόλις επιλέξετε το βασικό χρώμα των τοίχων του δωματίου σας, επιλέξτε μετά το χρώμα που θα βάψετε τις λεπτομέρειες, όπως το γύψινο τελείωμα στο ταβάνι, τα κουφώματα και τις πόρτες ή τα παράθυρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια απόχρωση ή ένα τόνο φωτεινότερο. Εάν επιλέξετε ένα φωτεινότερο χρώμα, ο τοίχος θα δίνει την αίσθηση ότι εμφανίζεται πιο πίσω - κάνοντας έτσι το χώρο σας να φαίνεται μεγαλύτερος.
Τώρα, μη θεωρήσετε ότι το δωμάτιό σας πρόκειται να είναι άτονο και απωθητικό. Δυνατά και σκούρα χρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα έπιπλα, στα έργα τέχνης και τα υπόλοιπα διακοσμητικά του δωματίου.
Οποιοδήποτε και αν είναι το χρώμα τοίχων που θα επιλέξετε, να έχετε υπόψη σας ότι σε ένα μικρό δωμάτιο το ταβάνι θα πρέπει να είναι χρωματισμένο λευκό, για να μεγιστοποιήσετε τη φωτεινότητα του χώρου.

light-room2Χρώματα στο χρώμα της κρέμας και παγωμένα μπλε είναι μόνο ένας από τους καλύτερους συνδυασμούς χρωμάτων που μπορεί να μεταμορφώσει ένα μικρό δωμάτιο σε ένα μεγαλύτερο χώρο καθιστικού.
Για βέλτιστο αποτέλεσμα, επιλέξτε απαλές αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου, και να θυμάστε πάντα ότι οι πιο φωτεινοί χώροι φαίνονται μεγαλύτεροι και πιο ελκυστικοί.
Μπορείτε να βάψετε τους τοίχους φωτεινούς και να χρησιμοποιήσετε τα σκούρα χρώματα για τα τελειώματα όπως στις ακμές των τοίχων αλλά και τα σπασίματα.


Φωτισμός

light-room3

Ο φωτισμός είναι βασικό στοιχείο
για το άνοιγμα ενός χώρου.
Αφήστε το φως μέσα στο δωμάτιο επίσης. Επιλέξτε πάντα μα πάντα τρόπους που θα αφήσουν τη φυσική ροή του φωτός μέσα στο δωμάτιο, θα εκπλαγείτε με το πόσο αυτό θα ανοίξει το δωμάτιο και θα φανεί μεγαλύτερο.
Αν δεν έχετε πολύ φυσικό φως, μπορείτε να προσθέσετε περιμετρικό φωτισμό. Εάν έχετε πρόσβαση σε φυσικό φως φέρτε το στο σπίτι σας μέσα από τα παράθυρα. Οι ψηλοί υαλοπίνακες για τις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα λειτουργούν καλύτερα. Έχοντας ένα μεγάλο παράθυρο ή μια πόρτα μπορούν να κάνουν έναν χώρο να φανεί μεγαλύτερος, διότι ένα εμπόδιο μεταξύ των επισκεπτών και του "έξω", έχει αφαιρεθεί.Αντί να βλέπουνε την διάσταση των τοίχων, οι επισκέπτες βλέπουν μια επεκτατική θέα. Αν η θέα είναι κακή χρησιμοποιείστε κρεμαστά φυτά και γλάστρες με τα λουλούδια κοντά σε παράθυρα.


Τοίχοι & έπιπλα

light-room4

Οι τοίχοι καθώς και τα έπιπλα μας θα ήταν προτιμότερο  να έχουν τις ίδιες αποχρώσεις, έτσι ώστε να μην υπάρχουν  μεγάλες  αντιθέσεις στο μάτι.
Έπιπλα με καθαρές γραμμές, καθώς και αντικείμενα που δεν διαφοροποιούνται έντονα  το ένα με το άλλο, έπιπλα κρεμαστά, είναι ιδανικά στο να βοηθήσουν το χώρο μας να φαίνεται μεγαλύτερος απ'ότι είναι, διότι δεν μπορούν να εμποδίσουν την καθαρή ευθεία ροή του βλέμματος μας.
Καλό θα ήταν να αγοράζουμε έπιπλα με αποθηκευτικούς  χώρους ,με πολλαπλές χρήσεις, έπιπλα δηλαδή που θα μας εξυπηρετούν πάνω από μία μας ανάγκη ,θα είναι εύχρηστα και λειτουργικά.

Σημαντικό στοιχείο που δε θα πρέπει να λείπει από τα μικρά δωμάτια ,είναι οι καθρέφτες, μικροί ή μεγάλοι ,σωστά τοποθετημένοι θα μας προσφέρουν μία άλλη διαφορετική διάσταση και αισθητική στο χώρο μας.

Επίσης έπιπλα ή αντικείμενα με γυάλινες επιφάνειες είναι απαραίτητα ,γιατί εξαϋλώνουν   τον όγκο και αντανακλούν το φως ,δημιουργώντας έτσι άλλες οπτικές στο χώρο.
Για να γίνει ο χώρος μας περισσότερο προσιτός και χρηστικός θα ήταν καλό μεταξύ επίπλων και αντικειμένων να αφήνουμε  αρκετό ελεύθερο χώρο.

Οι  τοίχοι μας θα πρέπει να είναι διακοσμημένοι με ελάχιστα κάδρα ή πίνακες ,για να μην διακόπτουν τη φυσική ροή του ματιού. Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζουμε όταν θα επιλέγουμε το θέμα που θα στολίζει το χώρο μας μέσω κάποιου πίνακα ή κάδρου είναι η προοπτική του, που καλό θα ήταν να είναι στο κέντρο.

Γενικός οδηγός

Διαλέξτε έπιπλα που έχουν πολλές χρήσεις, όπως για παράδειγμα επίπεδα σκαμπό που χρησιμεύουν και σαν τραπεζάκια για να ακουμπάτε τον καφέ σας ή έναν καναπέ-κρεβάτι.

Επιλέξτε διαφανή γυάλινα έπιπλα που μπορούν να φωτίσουν το δωμάτιο και επομένως να κάνουν τον χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος.

Εάν έχετε αντικείμενα ή προσωπικά αξεσουάρ που δεν ξέρετε πού να τα βάλετε, τοποθετήστε τα με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνουν την εντύπωση πως αποτελούν μέρος της διακόσμησης!

Εκμεταλλευτείτε κάθε χώρο όπου μπορείτε να βάλετε πράγματα, ιδιαίτερα χώρους που δεν είναι εμφανείς, όπως το κενό κάτω από τον νιπτήρα  ή το κρεβάτι σας.

Προτιμήστε έπιπλα με λεπτά πόδια –όπως είναι τα μεταλλικά- αντί για έπιπλα κατασκευασμένα από συμπαγή βάση.

Βάψτε το σπίτι σας με φωτεινά χρώματα, δηλαδή λευκά, παστέλ ή της ώχρας που δημιουργούν την αίσθηση ενός μεγαλύτερου χώρου.

Αν ζείτε σε διαμέρισμα και δεν σας μένει πολύς ελεύθερος χώρος για τα αντικείμενά σας, σκεφτείτε πιο δημιουργικά και τοποθετήστε τα το ένα πάνω στο άλλο, σε όμορφες στοίβες. Μπορείτε να το κάνετε εύκολα με τα βιβλία σας.

Μετρήστε καλά τον χώρο σας πριν αγοράσετε τα έπιπλά σας. Εάν δεν αγοράσετε το σωστό μέγεθος υπάρχει ο κίνδυνος να φαίνεται ο χώρος σας μικρότερος από ό, τι είναι πραγματικά.

Ξεφορτωθείτε τα πράγματα που δεν χρειάζεστε. Είναι σημαντικό να κάνετε μία σωστή εκκαθάριση του χώρου σας, πετώντας ή ακόμα καλύτερα δίνοντας τα αντικείμενα που δεν σας είναι πλέον απαραίτητα.

Μην μπλοκάρετε το φως που μπαίνει από τα παράθυρά σας. Αφήστε το φυσικό φως να μπαίνει και επιλέξτε κουρτίνες απλές έτσι ώστε ο χώρος να μην είναι αποπνικτικός.

Προσθέστε καθρέφτες. Εάν τοποθετήσετε σωστά μερικούς καθρέφτες, αυτοί μπορούν να κάνουν το δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο και πιο φωτεινό με το φως που αντανακλούν.

Login to post comments

Log In

Ξεχάσατε τον κωδικό σας; / Ξεχάσατε το όνομα χρήστη;