Μια Ολλανδική start-up εταιρεία, η Plant-e. ανέπτυξε τρόπο χρήσης ζωντανών φυτών για τη συνεχή παραγωγή καθαρής ενέργειας. Το μόνο που χρειάζεται είναι φως, διοξείδιο του άνθρακα και, φυσικά, ένα χωράφι!

Το σύστημα λειτουργεί καλύτερα σε υγρότοπους ή υδαρές έδαφος, όπως ένας ορυζώνας, αλλά δεν έχει σημασία αν το νερό είναι υφάλμυρο ή μολυσμένο. Έτσι εκτάσεις ακατάλληλες για καλλιέργεια, θα μπορούσαν να αναμορφωθούν σε πηγές ενέργειας. Δεν χρειάζεται η εγκατάσταση κάποιας περίπλοκης υποδομής, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά εύκολη την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε απομονωμένες περιοχές που σήμερα δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Η θεωρία πίσω από το σύστημα της Plant-e είναι εκπληκτικά απλή. Όταν τα φυτά δημιουργούν ενέργεια, χρησιμοποιώντας τη φωτοσύνθεση, ένα μεγάλο μέρος της οργανικής ύλης που δημιουργείται στην πραγματικότητα αποβάλλεται από τις ρίζες μέσα στο έδαφος. Η βιολογική αυτή ύλη καταναλώνεται από μικροοργανισμούς που ζουν στο έδαφος, οι οποίοι απελευθερώνουν ηλεκτρόνια ως υποπροϊόν της κατανάλωσης αυτής. Με την τοποθέτηση ενός ηλεκτροδίου κοντά στις ρίζες, είναι εύκολη η συγκομιδή αυτής της ενέργειας αποβλήτων και η μετατροπή της σε ηλεκτρική ενέργεια.

Οι δοκιμές έχουν δείξει ότι τα φυτά θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται κανονικά, υπό την παρουσία των ηλεκτροδίων, παρέχοντας μια σταθερή πηγή ρεύματος, ημέρα και νύχτα.

Ένα πρωτότυπο πράσινης στέγης που χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία, έχει ήδη δοκιμαστεί στην Ολλανδία. Επί του παρόντος, η ομάδα της Plant-e είναι σε θέση να παράγει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει ένα κινητό τηλέφωνο, αλλά η ελπίδα είναι ότι σύντομα αυτή η μέθοδος θα μπορέσει να συσσωρεύσει μια σημαντική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας - ίσως ακόμη αρκετή για να τροφοδοτήσει ένα σπίτι!

Login to post comments

Log In

Ξεχάσατε τον κωδικό σας; / Ξεχάσατε το όνομα χρήστη;