“Kaleidolight” effectΓια μία ονειρεμένη ατμόσφαιρα στους εξωτερικούς χώρους, που θα σας κάνει να νιώθετε σα να έχετε το δικό σας «αστερισμό», στο πολύ κοντινό σας περιβάλλον, το Kaleidolight - συνδυασμός των λέξεων καλειδοσκόπιο και φως - μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Πρόκειται για μία interactive εφαρμογή φωτισμού που μπορεί να αποδώσει αυτό το υπέροχο εφέ, αποτελούμενη από ένα μεγάλο αριθμό γυάλινων σωλήνων, διαφορετικών ή του ίδιου χρώματος.

Οι αρχιτέκτονες συνηθίζουν να δουλεύουν με το φως, σε συνδυασμό με το γυαλί, καθώς τους επιτρέπει να επιτυγχάνουν οπτική διαφάνεια. Ωστόσο, το Kaleidolight εξερευνά τις δυνατότητες του γυαλιού ως μεσολαβητικό στοιχείο φωτισμού, βάσει της αγωγιμότητας του ως προς το φως.

Στην ουσία, ως πρόταση αναπτύσει ένα concept τοίχου, βασισμένο στη συσσώρευση απλών, επαναληπτικών στοιχείων με γυαλί, τα οποία φιλτράρουν σαν κόσκινο το φως που μπαίνει σε ένα δωμάτιο και ταυτόχρονα «επιστρέφει» φως και προς τον εξωτερικό κόσμο, με τη μορφή μίας δυναμικής μάσκας.

Κάθε Kaleidolight αποτελείται από ένα γυάλινο κύλινδρο με ένα αλουμενένιο «καπάκι» τοποθετημένο σε ένα από τα άκρα του. Το όλο στοιχείο τοποθετείται από την εσωτερική πλευρά ενός τοίχου, μέσω μίας κυλινδρικής τρύπας σε αυτόν, και επειδή είναι μεγαλύτερο από το πάχος του τοίχου, προεξέχει από αυτόν στην εξωτερική του πλευρά.

Οι σωλήνες του Kaleidolight τοποθετούνται στον τοίχο βάσει ενός προκαθορισμένου σχεδίου.Ο βαθμός στον οποίο εισχωρεί στον τοίχο το Kaleidolight, μπορεί να ρυθμιστεί με το χέρι, ελέγχοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται στο δωμάτιο, και κατ’ επέκταση και την ατμόσφαιρα που μπορεί να διαμορφώσει σε αυτό.

Το φως ταξιδεύει από την εξωτερική πλευρά του τοίχου κατά μήκος του γυάλινου κυλίνδρου και αντανακλάται από την εσωτερική πλευρά του αλουμινένιου καπακιού, το οποίο έχει μία επιφάνεια καθρέπτη. Έτσι, έμμεσα προβάλεται στην εσωτερική πλευρά του τοίχου σχηματίζοντας ένα φωτοστέφανο γύρω από την τρύπα στην οποία έχει τοποθετηθεί το Kaleidolight. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το εξωτερικό προσωπείο «αντανακλά» την εσωτερική εγκατάσταση μέσα από τους προεξέχοντες κυλίνδρους.

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι το Kaleidolight, το οποίο ανέπτυξε ο Ali Ganjavian από το γραφείο kawamura-ganjavian, συμπεριλήφθηκε ως υποψήφιο για το Bombay Saphire Competition 2006 (βραβείο για αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και καλλιτέχνες που δουλεύουν με γυαλί).
 
Πηγή: flashlight.gr

Read more...

Μύθοι για το χρώμα

 

Υπάρχουν διάφορες παρανοήσεις που αφορούν την επιλογή της απόχρωσης για το βάψιμο ενός χώρου και τις οποίες έχουμε αποδεχθεί ως σωστές ενώ στην πραγματικότητα είναι μύθοι!

Το ταβάνι βάφεται πάντα λευκό.
myth1Έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα να χρωματίζουμε το ταβάνι λευκό. Η συνήθεια αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το λευκό χρώμα αντανακλά πολύ μεγάλη ποσότητα φωτός ‘’έλκοντας’’ τα μάτια μας επάνω του. Όμως το ίδιο περίπου θα συμβεί αν χρωματίσουμε το ταβάνι με μια ανοιχτή (pal) απόχρωση. Αν αντιστρέψουμε τώρα τα πράγματα και χρωματίσουμε το ταβάνι με μια σκούρα απόχρωση, ενώ τους τοίχους με μια ανοιχτή (pal), τότε τα μάτια μας θα κατευθυνθούν στην ανοιχτόχρωμη απόχρωση των τοίχων ή επίπλων ή αξεσουάρ του χώρου, λόγω της προαναφερθείσης αντανάκλασης φωτός.


Τα γύψινα πρέπει πάντοτε να βάφονται λευκά.
myth2Πράγματι το λευκό βαμμένο γύψινο ταιριάζει γενικά με όλες τις αποχρώσεις του σπιτιού. Ωστόσο επειδή τα γύψινα διατρέχουν όλο το σπίτι, θα μπορούσαν να χρωματιστούν σε πιο ανοιχτές ή πιο σκούρες αποχρώσεις έναντι των τοίχων, προσδίδοντας έτσι νέες διαστάσεις στο χώρο.


Οι σκούρες αποχρώσεις κάνουν το χώρο να φαίνεται μικρότερος.
myth3Στη πραγματικότητα, η αντίθεση των αποχρώσεων και όχι οι αποχρώσεις αυτές καθαυτές κάνουν το χώρο να δείχνει μικρότερος. Αυτό συμβαίνει διότι το μάτι ‘’ ταξιδεύει’’ μέσα σ’ ένα δωμάτιο για να εστιάσει σε διάφορα αντικείμενα του χώρου, και όντως εστιάζει στα σκούρα. Μονοχρωματικοί συνδυασμοί κάθε απόχρωσης (ανοιχτής ή σκούρας) δημιουργούν την ψευδαίσθηση ( εξαλείφοντας την αντίθεση των αποχρώσεων) του ανοικτού χώρου. Αν και οι συνδυασμοί αυτοί είναι όντως κομψοί, εν τούτοις δεν θα έχουν το έντονο διακοσμητικό αποτέλεσμα που θα είχαν οι σκούρες αποχρώσεις. Επίσης ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν, είναι και ο φυσικός φωτισμός του εν λόγω χώρου, καθώς και οι διαστάσεις του.


Μόνο κάποιες αποχρώσεις ταιριάζουν μεταξύ τους
myth4Όλες οι αποχρώσεις μπορούν να συνδυασθούν, με τη διαφορά ότι οι συνδυασμοί εξαρτώνται από το προσωπικό μας γούστο και τον χώρο όπου θα εφαρμοστούν. Ένα πολύχρωμο ύφασμα ( τραπεζομάντηλο, ύφασμα καναπέ, κουρτίνας κλπ) συχνά μας βοηθά στην επιλογή συνδυασμού αποχρώσεων.


Οι αποχρώσεις του χώρου πρέπει πάντα να είναι απόλυτα ίδιες με αυτές των επίπλων.
myth5Από τη στιγμή που επιλέξετε αποχρώσεις στον ίδιο τόνο με των επίπλων σας δεν χρειάζεται να ψάξετε για αποχρώσεις που θα ταιριάζουν απόλυτα με αυτά. Άλλωστε αυτό είναι πολύ δύσκολο. Διαλέξτε αποχρώσεις πιο ανοιχτές ή πιο σκούρες απ’ αυτές των επίπλων σας και θα δημιουργήσετε ένα πανέμορφο χρωματικό σύνολο.


Οι ροζ αποχρώσεις είναι για τα κορίτσια, ενώ οι μπλε είναι για τα αγόρια.
myth6Τα ανωτέρω είναι απαρχαιωμένες ιδέες οι οποίες δεν ισχύουν σήμερα. Τα σημερινά παιδικά δωμάτια δείχνουν χαρούμενα, δημιουργικά, ζεστά, εφόσον έχουν χρησιμοποιηθεί αντίστοιχες προς τούτο αποχρώσεις αλλά και θεματολόγια από την φύση, τον παιδότοπο, το τσίρκο, το ζωολογικό κήπο κλπ.

Σ' ένα χώρο θα πρέπει να υπάρχουν μόνο τρεις χρωματικοί συνδυασμοί.
myth7Οι μυριάδες των χρωματικών συνδυασμών στα υφάσματα και οι απεριόριστες τεχνοτροπίες που έχουμε στην διάθεσή μας, δίνουν την δυνατότητα ν' ανατρέψουμε αυτόν τον κανόνα, εφόσον βέβαια το τελικό αποτέλεσμα στο χώρο δεν είναι πολύ "βαρύ" ή "κουραστικό" στο μάτι. Φτιάχνοντας υπό κλίμακα ένα προσχέδιο του χώρου για το πώς θα βαφεί και θα διακοσμηθεί, θα μας βοηθήσει ν' αποφασίσουμε στην επιλογή αποχρώσεων και τεχνοτροπιών που θα εφαρμοστούν στον χώρο.

Βάφουμε πίσω και γύρω από τον καναπέ, βασιζόμενοι πάντα στην απόχρωσή του.
myth8Επειδή ο καναπές είναι συνήθως το πιο ακριβό έπιπλο ενός σαλονιού, αποτελεί συνήθως και τον πιο αποφασιστικό παράγοντα στην επιλογή της απόχρωσης του χώρου. Αν όμως καλύψουμε τον καναπέ με ένα κάλυμμα ή ριχτάρι τα οποία θα έχουν ουδέτερες αποχρώσεις τότε αποδεσμευόμαστε από τον πιο πάνω περιορισμό κι έτσι μπορούμε να αλλάξουμε την απόχρωση των τοίχων όσο συχνά θέλουμε.


Κάποιες αποχρώσεις είναι "ταμπού".
myth9Αποχρώσεις οι οποίες θεωρούνται ταμπού είναι το μαύρο, το σκούρο καφέ, το κατακόκκινο κλπ. Αυτές όμως οι αποχρώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά εάν αποτελέσουν μέρος κάποιου χρωματικού συνδυασμού, προδίδοντας έτσι έντονο αποτέλεσμα, στο χώρο που θα εφαρμοστούν. Το μαύρο, το κόκκινο και το άσπρο σχηματίζουν έναν εξαίσιο σύγχρονο συνδυασμό ειδικά στις κουζίνες ή στα μπάνια.


Συνέχεια του χρώματος σε διαδοχικούς χώρους σημαίνει ίδια απόχρωση σε όλους.
myth10Διαδοχικοί χώροι βαμμένοι στην ίδια απόχρωση δείχνουν ένα ενιαίο σύνολο, δείχνουν το ίδιο "πράγμα". Αν όμως βαφούν σε χρωματικούς συνδυασμούς, τότε ούτε την συνέχειά τους χάνουν αλλά θα έχουν και ένα πανέμορφο αισθητικό αποτέλεσμα το οποίο ξεφεύγει από το συνηθισμένο.

Read more...

Τόσο απλό αλλά τόσο σικ…Κοιτάξτε πως πέφτει το φως του γκρίζου Παριζιάνικου ουρανού, πάνω στο όμορφο ανοιξιάτικο τραπέζι…
Αν ο Βερμεέρ ήταν τριγύρω, ήμουν σίγουρη ότι θα ξεκινούσε να το ζωγραφίζει…

Ψηλά πάνω από την ήσυχη αυλή ενός κτιρίου στο Canal Saint Martin,
ένας Γάλλος σκηνοθέτης, έχει δημιουργήσει ένα σπίτι γεμάτο από όμορφες σκηνές...

julie main2julie main3julie main4

Read more...

το πράσινο των φυτών… είναι «χρυσός»…Romita Comedor
…είναι το όνομα του εστιατορίου στο Μεξικό.

Παρόλο που λειτουργεί εδώ και 2 χρόνια, σου δίνει την αίσθηση ότι όλα φαίνονται να ανήκουν εδώ και φαίνεται ότι ανήκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ατμοσφαιρικό με στοιχεία μοντέρνας αρχιτεκτονικής και παράδοσης.
Η χρήση του ξύλου, το πλακάκι, τα έπιπλα από ξύλο, τα πολλά φυτά και η σικ καλοδουλεμένη πατίνα που επίσης φαίνεται φρέσκια και μοντέρνα ... Οι εσωτερικές αυτές πινελιές δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν…

Read more...

Log In

Ξεχάσατε τον κωδικό σας; / Ξεχάσατε το όνομα χρήστη;