Όπως είναι γνωστό τον τελευταίο καιρό υπάρχει έντονο πρόβλημα με τον αφανισμό μεγάλου πληθυσμού μελισσών. Για όσους δεν γνωρίζουν το πρόβλημα έχει προκληθεί κυρίως από την έντονη και αλόγιστη χρήση χημικών σκευασμάτων στην συμβατική γεωργία, δηλητηριάζοντας με αυτό τον τρόπο τις μέλισσες.

Ο θυμός είναι μεγάλος!!!

Γνωρίζετε ότι το ⅓ τις παγκόσμιας παραγωγής θα εξαφανιστεί αν αφανιστούν οι μέλισσες; Δυστυχώς όμως στο «χημικό κόσμο» που ζούμε, πολλοί είναι εκείνοι που δεν σκέφτονται το αύριο, καθιστώντας εμάς με το τρόπο τους πειραματόζωα!

Είναι γνωστό ότι πολλοί επαγγελματίες γεωργοί με την πρόφαση ότι πρέπει να προστατέψουν τη σοδειά τους από μύκητες ή έντομα συνεχίζουν τις γνωστές τακτικές με τα ψεκάσματα. Άλλωστε (όπως μου είπε και ένας αγρότης σε πρόσφατη συζήτησή μας) η βιολογική γεωργία δεν μπορεί να διασφαλίσει μεγάλη παραγωγή και κέρδος κι αυτό είναι μεγάλο ρίσκο για έναν αγρότη.

Μη θέλοντας να εμβαθύνω όμως στο πόσο κερδοφόρα μπορεί να είναι μια επιχείρηση καλλιεργώντας μόνο βιολογικά προϊόντα, γιατί αυτό δεν είναι το ζητούμενο του άρθρου, πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο πρόβλημα δεν φταίνε μόνο οι επαγγελματίες καλλιεργητές αλλά συμμετοχή έχουμε όλοι μας! Από κάποιον που φυτεύει στον κήπο του, μέχρι εκείνον που έχει δυο γλαστράκια στο παράθυρο τις κουζίνας!

Το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει και στο αστικό περιβάλλον, καθώς δεν υπάρχει καμιά λογική στα ψεκάσματα! Ο περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί χημικά σκευάσματα στον κήπο του βάζοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τις μέλισσες ή γενικά τα ωφέλιμα έντομα αλλά και τους γύρω του, αφού το φάρμακο συνήθως μεταφέρεται μέσω του αέρα και σε όλο το περιβάλλον.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τις μέλισσες;

Επιστρέφοντας λοιπόν στις αγαπημένες μου μέλισσες (όπως είναι γνωστό αν δεν τις πειράξετε, δεν θα σας πειράξουν) είναι εκεί για να κάνουν τη δουλειά τους και εσείς τη δική σας. Φυσικά το πρώτο (και αυτονόητο) που πρέπει να κάνετε είναι να μην χρησιμοποιείτε καθόλου χημικά! Ένας άλλος τρόπος είναι να φυτεύσετε φυτά τα οποία θα έλκουν τις μέλισσες και θα τις βοηθήσουν να υπάρχουν και στο μέλλον.

Για το λόγο αυτό σας παραθέτω 6 φυτά τα οποία βοηθούν τις μέλισσες και φυσικά ωφελούν όλους μας με τη χρήση τους.

Μποράγκο
borago
Το μποράγκο είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις τονωτικές του ιδιότητες. Τα φύλλα του έχουν γεύση αγγουριού, ενώ τα μπλε άνθη του τρώγονται στις σαλάτες.

Νεπέτα (Catnip)
catnip-leaves-lo
Αυτό είναι σίγουρα το αγαπημένο φυτό της γάτας σας, για το λόγο αυτό άλλωστε έχει πάρει και τη δεύτερη ονομασία του. Επίσης απωθεί τα κουνούπια περισσότερο αποτελεσματικά από γνωστές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε εντομοαπωθητικά.
Βάσει έρευνας του Πανεπιστημίου της Αϊόβα

Δυόσμος & είδη μέντας
menta
Στα φυτά αυτά δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε πολλά λόγια αφού είναι πασίγνωστη η χρήση τους στη βιομηχανία τροφίμων, αρωμάτων αλλά και στη φαρμακευτική. Από το δυόσμο βγαίνει το μινθέλαιο, που περιέχει μενθόλη, μεντόνη, ιασμόνη, ταννίνη, αλκοόλες, αλδεύδες και άλλες ουσίες.
Η χρήση του για θεραπευτικούς σκοπούς είναι σημαντική.

Δενδρολίβανο
dentrolivano
Αν και γενικά γνωρίζουμε το δενδρολίβανο για την ιδιαίτερη γεύση που χαρίζει στην κουζίνα, θα πρέπει να επισημάνουμε πως είναι και πολύ καλό μυκητοκτόνο!

Φασκόμηλο
faskomilo
Σαν φυτό έχει πολλές χρήσεις, ξεκινώντας από την κουζίνα και φτάνοντας μεxρί τις απολυμαντικές και χωνευτικές του δράσεις.

Θυμάρι
thimari
Φυτό το οποίο φημίζεται για τις αμέτρητες εφαρμογές του στη μαγειρική του αλλά και σαν τροφή των μελισσών που δημιουργούν ένα από τα νοστιμότερα μέλια.

Λεβάντα
levanta
Η λεβάντα είναι ένα από τα χρησιμότερα φυτά, γιατί εκτός των άλλων χρήσεων είναι ότι καλύτερο για να αποφύγετε το σκώρο από τις ντουλάπες σας εντελώς δωρεάν!!!

Μεγάλη προσοχή:
Αν σκοπεύετε να αγοράσετε φυτά συμβατικής γεωργίας και όχι βιολογικά φυτά Οlyplant.gr, μην τα χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα σας σαν φρέσκα. Πολλές φορές τα φυτά αυτά είναι ψεκασμένα λίγες μέρες πριν φτάσουν στα φυτώρια με αποτέλεσμα αυτό που νομίζετε σαν φρέσκο και υγιεινό να είναι μια αποθήκη φυτοφαρμάκων, ιδιαίτερα επικίνδυνων για τον οργανισμό σας.

Τέλος να θυμάστε ότι ένα φυτό ψεκασμένο με χημικά φυτοφάρμακα θέλει έως και 2 χρόνια για να θεωρηθεί βιολογικό. Επόμενος την επόμενη φορά ξανασκεφτείτε το...

 

Login to post comments

Log In

Ξεχάσατε τον κωδικό σας; / Ξεχάσατε το όνομα χρήστη;