μάλλον κάνετε λάθος...

Παράγοντες, όπως η υγρασία, τα λίγα τετραγωνικά, τα χαμηλά ταβάνια, οι παράγωνοι χώροι, αλλά και οι αντανακλάσεις του φωτός δημιουργούν περιορισμούς και δυσκολεύουν την επιλογή σας.

Σήμερα, τα δεδομένα αλλάζουν, η τεχνολογία εξελίσσεται και σύγχρονα δάπεδα μπαίνουν δυναμικά στο χώρο μας.
Εντοπίστε τις ανάγκες του χώρου σας, διαχωρίστε τις υγρές ζώνες, γνωρίστε τα χαρακτηριστικά των υλικών που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και επιλέξτε τα κατάλληλα, με την απαιτούμενη υπομονή και γνώση και σίγουρα στο μέλλον θα αποζημιωθείτε!


tiles1

Για αισθητικό αποτέλεσμα…
Ως ισχυρό στοιχείο του χώρου, το δάπεδο είναι ικανό να μετατρέψει τη γενική εικόνα και να αναδείξει το προσωπικό σας ύφος. Εκπληκτικές συνθέσεις, συνδυασμοί χρωμάτων και διαφορετικών υλικών χρησιμοποιούνται για να δώσουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Κρύσταλλα με πλήρη διαφάνεια, ψηφίδες για μοναδικές αναπαραστάσεις, αληθινά φύλλα χρυσού, ιριδίζουσες επιφάνειες, γυαλιστεροί γρανίτες και τεχνητά πετρώματα επενδύουν τους χώρους, ενώ η αρμονία των υλικών και η ποικιλία σχεδίων αναβαθμίζουν την έννοια της επίπεδης επιφάνειας. Όμορφες επεμβάσεις μπορείτε να δημιουργήσετε ακόμη και με μη αναμενόμενα υλικά, όπως το τριμμένο κεραμίδι ή το πυρότουβλο, τα ξύλινα μαδέρια οικοδομής, όπως επίσης laminate, δάπεδα από PVC, φελλό ή ψάθα.

tiles2

Για σκληρή χρήση…

Οι χώροι με υψηλές απαιτήσεις σε μηχανικές αντοχές, με τριβές, καθημερινή φθορά, αλλά και ρύπους, απαιτούν υλικά ανθεκτικά και εύκολα στον καθαρισμό. Φυσικά, την πρωτιά στην κατηγορία των εξαιρετικά ανθεκτικών δαπέδων κατέχουν οι ρητινικές επιστρώσεις που εφαρμόζονται στα χυτά κονιάματα. Τα κεραμικά πλακάκια είναι οπωσδήποτε τα πιο ανθεκτικά της αγοράς, αφού αντέχουν ακόμη και σε υπερβολικό φορτίο.
Επιπλέον, ιδανική λύση αποτελούν τα δάπεδα laminate, όπως επίσης και τα δάπεδα από P.V.C. Το μάρμαρο και ο γρανίτης παρουσιάζουν πολύ καλή συμπεριφορά σε καταπονήσεις, όμως θυμηθείτε ότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα καθαριστικά και στις χημικές ενώσεις.

pvc tiles

Για παράγωνους χώρους…

Συχνά οι κακοτεχνίες στις οικοδομές έχουν ως αποτέλεσμα παράγωνους χώρους, που δείχνουν ακόμη χειρότεροι με τη λανθασμένη επιλογή δαπέδου, αφού ο λοξός αρμός θα τονίσει την ατέλεια. Είναι προτιμότερο, λοιπόν, να καταλήξετε σε τοποθέτηση με διαγώνια χάραξη και όχι σε παράλληλη με τους τοίχους. Αν θέλετε να επενδύσετε το δάπεδο με υλικά όπως μάρμαρο, γρανίτη ή πλακάκι, ξεκινήστε με διαγώνια τοποθέτηση και εμπλουτίστε με κεντρικά θέματα, όπως ψηφιδωτά, που θα τραβήξουν την προσοχή. Οι μακριές κουρτίνες και η τοποθέτηση επίπλων στην περιφέρεια θα κρύψουν εντελώς το πρόβλημα. Ακανόνιστα γεωμετρικά σχήματα και γραμμές είναι κατάλληλα για παράγωνα δάπεδα, ενώ μπορείτε να επιλέξετε υλικά, όπως η μοκέτα ή οι φυτικές ίνες με επαναλαμβανόμενη πλέξη, που δεν διακόπτονται και χαρίζουν ομοιομορφία στο χώρο.

tiles3

Για ανακαινίσεις…

Η απόφαση να αναδιαμορφώσετε ένα χώρο συχνά σημαίνει και την αλλαγή δαπέδου. Ακόμη και αν το υπάρχον δάπεδο είναι σε καλή κατάσταση, είναι σίγουρο ότι μετά τα γκρεμίσματα και τις αλλαγές που θα κάνετε θα απαιτεί και αυτό ανακαίνιση.
Τα κενά που θα δημιουργηθούν μπορούν να καλυφθούν με ποδιές μαρμάρου δημιουργώντας ένθετα σχέδια ή από υλικό ανάλογο με το παλιό, σε συνδυασμό χρώματος, αφού είναι μάλλον αδύνατον να βρείτε ακριβώς το ίδιο στην αγορά. Όταν θέλετε, βέβαια, να αναπαλαιώσετε ένα παραδοσιακό ή νεοκλασικό κτίριο, τότε θα πρέπει να σεβαστείτε τις αρχές της αρχιτεκτονικής χάραξης. Γνωρίστε τα πλακάκια από τσιμέντο, τα μάρμαρα παλαιάς κοπής με ρινίσματα στην επιφάνειά τους που θυμίζουν σκουριά, το παρκέ ψαροκόκαλο ή τα κλασικά λευκά μάρμαρα, όπως του Διονύσου για να διατηρήσετε την κομψότητα και τη μεγαλοπρέπεια του χώρου.
Ακόμη, μία πολύ γρήγορη, εύκολη και οικονομική λύση για να ανακαινίσετε το δάπεδό σας είναι η τοποθέτηση laminate δαπέδου, ενώ αν πρόκειται για επαγγελματικό χώρο μπορείτε να επιλέξετε δάπεδο πλαστικό ή δάπεδο βυνιλίου.

tiles5

Για σκάλες και εισόδους…

Η είσοδος αποτελεί την πρώτη εντύπωση του επισκέπτη, που συνήθως δημιουργείται από το δάπεδο και από τα χρώματα των τοίχων. Συνήθως αυτές οι δύο λειτουργίες, της εισόδου και της χρήσης της σκάλας, βρίσκονται στον ίδιο χώρο, γι’ αυτό και πρέπει να τα αντιμετωπίζετε μαζί και να συνδυάσετε αρμονικά τα υλικά που θα τις περιβάλλουν. Αν θέλετε ξύλο παντού, τότε καταλήξτε σε ένα σχέδιο με μαρκετερί ή αλλαγή υλικού, ακριβώς μέσα από την είσοδο, στο σημείο υποδοχής, που θα κλέψει σίγουρα την παράσταση. Η μοκέτα με μεταλλικές γωνίες στις ακμές των σκαλοπατιών θα δείξει το χώρο επιμελημένο, τα φωτεινά μάρμαρα τα επικίνδυνα σημεία, αλλά και η έμφαση στην καλοδουλεμένη λεπτομέρεια είναι κάποιες από τις ιδέες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να δώσετε μοναδικό χαρακτήρα στην είσοδο και στη σκάλα του σπιτιού σας.

tiles4

Για υγρούς ή εξωτερικούς χώρους…

Το υγρό στοιχείο δημιουργεί ακόμη την ανάγκη για ακόμη πιο προσεκτική επιλογή δαπέδου. Απαγορεύονται τα πορώδη υλικά, που επιτρέπουν στην υγρασία να εισέλθει στο εσωτερικό τους και να βλάψει ανεπανόρθωτα την υποδομή. Ανάγλυφες πλάκες και επισμαλτωμένα υλικά είναι τα πλέον ιδανικά για τους υγρούς χώρους, θα πρέπει όμως να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή και στα υλικά αρμολόγη σης, ώστε η υγρασία ή το νερό να μην εισχωρεί ούτε από τους αρμούς. Για τους λάτρεις του ξύλου, η βιομηχανική αδιαβροχοποίηση του υλικού το κάνει κατάλληλο για χώρους, όπως το μπάνιο ή τη βεράντα, θυμίζοντας κάτι από κατάστρωμα.


Ιδιότητες δαπέδων

Δάπεδο laminate
1.    Διατίθενται σε πολλούς χρωματισμούς φυσικού ξύλου με δυνατότητα πολλών συνδυασμών και συνοδεύονται από ειδικά εξαρτήματα (σοβατεπί, αρμοκάλυπτρα, ηχομονωτικά υποστρώματα κ.ά.).
2.    Τοποθετούνται εύκολα και γρήγορα πάνω σε οποιαδήποτε λεία και στεγνή επιφάνεια. Δεν χαράσσονται, δεν αφήνουν σημάδια από τακούνι, αντέχουν στο κάψιμο από τσιγάρα. Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, χωρίς να απαιτείται ειδική συντήρηση.
3.    Δυνατότητα γρήγορης και άψογης τοπικής κατασκευής ή αντικατάστασης οποιασδήποτε χτυπημένης σανίδας.
4.    Αντοχή στις ρόδες των καρεκλών που πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές.
5.    Δεν λεκιάζουν. Είναι ανθεκτικά σε λεκέδες από κόκκινο κρασί, καφέ ή τσάι.
6.    Ανθεκτικά στο φως. Ακόμη κι όταν εκτίθενται σε πολύ έντονη ηλιοφάνεια, διατηρούν το χρώμα τους.
7.    Η φροντίδα των δαπέδων είναι πολύ εύκολη και μπορούν να καθαριστούν με ένα υγρό ύφασμα ή να σφουγγαριστούν με πολύ καλά στυμμένο πανί. Η σκόνη και τα ακάρεα δεν μπορούν να περάσουν κάτω από την κλειστή επιφάνεια του δαπέδου. Τα δάπεδα είναι κατάλληλα και για άτομα που είναι αλλεργικά στην οικιακή σκόνη.

Δάπεδο από P.V.C.
1.    Μεγάλη διάρκεια ζωής.
2.    Σκληρή επιφάνεια που απαιτεί μικρά ποσά συντήρησης.
3.    Υψηλή ποιότητα και χαμηλή τιμή.
4.    Μεγάλη γκάμα χρωμάτων, σχεδίων και κατασκευής.
5.    Καλή χημική αντίσταση, αντιμικροβιακά για νοσοκομεία, εργαστήρια κ.ά.
6.    Πολύ καλή αντίσταση στη φωτιά που παρέχει ασφάλεια σε ώρα ανάγκης.
7.    Εύκολη τοποθέτηση.

Δάπεδα βινυλίου
1.    Αντιολισθητικά.
2.    Καθαρίζονται και πλένονται εύκολα.
3.    Μονόχρωμα ή σε συνδυασμούς χρωμάτων με σχέδια κλασικά και μοντέρνα.
4.    Υγιεινό και κατάλληλο για αλλεργικούς στη σκόνη.

Ψάθες από sisal ή κοκκοφοίνικα
Για φυσική ατμόσφαιρα στο σπίτι ή τον επαγγελματικό χώρο, είτε από τοίχο σε τοίχο είτε σε διαστάσεις τελειωμένες με μπορντούρα. Όλες οι ποιότητες των Sisal – κόκκοι φτιαγμένοι από εξαιρετικά ανθεκτικές φυσικές ίνες- δίνουν εξαιρετική αντοχή, ενώ ρυθμίζοντας την ατμοσφαιρική υγρασία του χώρου εγγυώνται υγιεινές συνθήκες διαβίωσης.
Τα φυσικά τους χρώματα ταιριάζουν με κάθε στυλ επίπλωσης και δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα στη διακόσμηση των χώρων.
Μοκέτες
Η επικάλυψη του δαπέδου με μοκέτα αποτελεί μια πολύ οικονομική και εύκολη λύση. Μοναδική προϋπόθεση είναι η αρχική επιφάνεια να μην παρουσιάζει καμία απολύτως ανωμαλία και επομένως ενδείκνυται για την κάλυψη του μωσαϊκού, μαρμάρου και ξύλου. Τοποθετείται γρήγορα, ενώ μπορεί να αντικατασταθεί με την ίδια ευκολία.
Οι μοκέτες διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία από συνθέσεις και σε διάφορα σχέδια, χρώματα και μεγέθη. Ταιριάζουν σε κάθε στυλ διακόσμησης και αποτελούν μία φυσική βάση για τα πιο διαφορετικά έπιπλα.
Χαρίζουν ζεστασιά στα κρύα δάπεδα και φροντίζουν για την ευχάριστη ατμόσφαιρα στο χώρο. Υπάρχει τεράστια γκάμα ποιοτήτων και σχεδίων, με διάφορα υποστρώματα.


TIP ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ
•    Τοποθετήστε στις εισόδους σας ποδόμακτρα καθαρισμού. Αυτό θα εμποδίσει τη βρομιά να μπει από έξω μέσα στο χώρο σας.
•    Προκειμένου να διατηρήσετε την ομορφιά της μοκέτας σας για πολύ καιρό, συνιστώ να σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα ολόκληρη την επιφάνειά της, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Προτιμήστε μία ηλεκτρική σκούπα με περιστρεφόμενες βούρτσες. Κάθε δύο χρόνια να κάνετε έναν πλήρη καθαρισμό της μοκέτας σας έτσι ώστε να διατηρήσετε την εμφάνισή της.
Για κατάλληλες μεθόδους καθαρισμού, συμβουλευτείτε εξειδικευμένα συνεργεία καθαρισμού.

•    Αν έχετε επιλέξει laminate δάπεδο για το χώρο σας να θυμάστε ότι καθαρίζετε μόνο με νερό και καλά στυμμένο πανί ή σφουγγαρίστρα.
Μπορείτε αν θέλετε να προμηθευτείτε από το εμπόριο και κάποιο ειδικό καθαριστικό για laminate και φυσικά να κάνετε περιορισμένη χρήση αυτού.

•    Για τα πλακάκια και τους αρμούς επιλέξτε τον καινούργιο στόκο για τους αρμούς που υπάρχει στο εμπόριο με σμάλτο. Η τιμή του έχει πολύ μικρή διαφορά από τον απλό στόκο, αλλά έχει πολύ θετικά αποτελέσματα.

Login to post comments

Log In

Ξεχάσατε τον κωδικό σας; / Ξεχάσατε το όνομα χρήστη;